Borazan veya boru, pirinç ya da bakır bir borudan yapılma üflemeli bir çalgıdır. Biçimine göre borazanla değişik notalar ve tonlar elde edinilebilir. Borazan çok eski bir çalgıdır. Tarihte ilk borazanlar hayvan boynuzundan yapılmıştır. Genellikle hayvan seslerini taklit etmek için kullanılır. Birçok Avrupa tipi orduda askeri kamplarda çeşitli faaliyetler için borazan çalarak faaliyet işareti verilmektedir.Bunlardan en iyi bilineni sabahleyin kamplarda askeri uyandırıp kalkmalarına uyaran "Uyan Kalk (Reveille)" borazan işaretidir.Birçok özellikle hafif piyade ve süvari alaylarına savaş sırasında hücum işareti vermede de kullanılırdı.Bu çalgı ayrıca tehlike anında uyarı işareti için çalınırdı.Osmanlı Ordusunda da kullanılan Borazan geçmişte 1. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı dönemlerinde Ordunun hücum veya kalk şeklinde belirlenmiş notalara bağlı kalınarak çalınan bir müzik aletidir.
Osmanlı Dönemi orijinal deri cildinde el yazma asker Enam-ı Şerifi.
Sultan 2. Abdülhamid Han'ın (16 Şaban 1322 = 12 Teşrinievvel 1320 = 25 ekim 1904) tarihinde kutlanacak olan doğum günü ve (20 Cemaziyel ahir 1322 = 19 ağustos 1320 = 1 eylül 1904) tarihinde kutlanacak olan cülusu hümayununun (tahta çıkış yıldönümü) 29. yılı münasebetiyle hazırlanmış Osmanlı devlet armalı ve tuğralı, altın yaldızla yazılmış davetiye.
Osmanlı Dönemi içi boşaltılmış nadir formda el bombası.
Topçuların son savunma silahı olarak kullandıkları üzerinde Osmanlıca "Allah Bizimledir" yazılı çok nadir topçu kılıcı. Top mevziinden çıkan düşman top hendeğine atlarken topçu kılıcının süngü mantığında hendekten yukarı doğru düşmana saplamak için kullandığı topçunun son savunma silahı olan kılıçtır. Kının uç kısmında eksik vardır.
Üzerinde Osmanlıca 'izci - vatan - namus' yazılı Osmanlı Dönemi yüksek kondisyonda çok nadir izci kemer tokası.
Üzerinde Osmanlıca 'izci - vatan - namus' yazılı Osmanlı Dönemi yüksek kondisyonda çok nadir izci kemer tokası.
Alman yapımı 1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı subay dürbünü.
1.Dünya Savaşı dönemi Almanların Osmanlı için yaptığı nadir beşli mavzer tüfeği mekanizması. Nadir olan kısmı namlu kalınlaştırılmış tiptir.
Abdülhamit Han Döneminde devlet içinde yararlılık göstermiş kişilere verilen üzerinde ; Osmanlı Devlet Arması bulunan çok yüksek kondisyonda gümüş liyakat madalyası. Askı kısmı yeni yapılmıştır..
Üzerinde Osmanlıca '7. bölük Abdulkerim 16 - 1297(1878)' yazılı Osmanlı Dönemi çok nadir askeri künye mühür.
1.Dünya Savaşı dönemi deriden mamul üzeri Osmanlıca yazılı subay kemeri.
1.Dünya Savaşı dönemi arkaları Osmanlıca yazılı mavzer mermisi kovanı
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı makinalı tüfek mermi sandığı.
1.Dünya Savaşı dönemi Fransız top mermisi başlığı.
Deriden mamul Osmanlı Dönemi asker cüzdanı.
1.Dünya Savaşı dönemi fosilleşmiş Osmanlı uçaksavar mermi kovanı.
1.Dünya Savaşı dönemi Çanakkale Cephesi çok nadir kurşun yemiş İngiliz parası.
Kurtuluş savaşına katılmış bir askere ait terfi ve madalya konularını içeren askeri belge. 7.Liva komutanlığınca gönderilen 1341 (1924) tarihli Kurtuluş Savaşına katılmış bir askere ait terfi ve madalya verilmesine dair hazırlanmış askeri belge.
Osmanlı Dönemi topçu plaka. Ortasındaki hilal zaman içinde kaybolmuştur, düşmüştür.
Üzeri ay yıldızlı Osmanlı Dönemi süvari at gözlüğü parçası.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı subay tabancası mermi çekirdeği.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı işaret fişeği kovanı.
Manda derisinden asker ayakkabısı. 1.Dünya Savaşı dönemi deriden mamul Osmanlı asker çarığı.
Atı yönetmek için, dizgine bağlı olarak atın ağzına takılan demir veya sentetik bir araçtır. Atı kontrol altında tutup hareketlerini yönetebilmek (döndürüp durdurulabilmek) için kullanılır. 1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı süvari at gemi.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı mavzer mermisi çekirdekleri.
1.Dünya Savaşı dönemi Çanakkale Cephesi mermi yemiş metal parça.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı, İngiliz ve Fransız mermi kovanları.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı subay düğmeleri
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı mavzer tüfeği kurma kolu parçası.
Üzengi, eyerin iki yanına asılı ayağa destek sağlayan binicilik malzemesi. Üzengi sayesinde binici atı çok daha kolayca idare edebilir, daha hızlı sürebilir, kılıç, ok-yay, mızrak gibi silahları çok daha başarılı bir şekilde kullanabilir. Medeniyetin gelişip yayılmasında tekerlek veya baskı makinesi kadar önemli bir rol oynadığını düşünenler vardır. Osmanlı Dönemi süvari üzengisi.
1.Dünya Savaşı dönemi deriden mamul İngiliz subay tozluğu.
Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi deriden mamul antika kama kını.
Atı yönetmek için, dizgine bağlı olarak atın ağzına takılan demir veya sentetik bir araçtır. Atı kontrol altında tutup hareketlerini yönetebilmek (döndürüp durdurulabilmek) için kullanılır. 1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı süvari deri at gemi.
1.Dünya Savaşı dönemi İngiliz, Fransız ve Osmanlı paraları.
Osmanlı askeri atama ve künye düzenlemesi konulu belge.
Osmanlı askeri atama ve künye düzenlemesi konulu belge.
1970-80'lerde yapılmış Muharip Gaziler Cemiyeti tarafından dağıtılmış hatıra amaçlı yapılmış büyük boy dekoratif İstiklal Madalyası.
1.Dünya Savaşı dönemi İngiliz at kaşağısı.
Üzeri yazılı Osmanlı Dönemi Hilali Ahmer yardım makbuzu.
Üzeri yazılı Osmanlı Dönemi Hilali Ahmer yardım makbuzu.
1.Dünya Savaşı dönemi Osmanlı tüfek askı parçası.
Açılmamış paketinde 1940 tarihli 2.Dünya Savaşı dönemi harp paketi.
6 adet Osmanlı 1 adet Cumhuriyet dönemi düğme.
1.Dünya Savaşı dönemi üzerinde Osmanlı yıldızı bulunan süvari at döşlüğü.
Ön yüzünde defne dalından bir çelenk içinde II. Abdülhamid'in "el-Gazi" tuğrası, altta lokomotif resmi, arka yüzünde ise "Hamidiye-Hicaz Demiryolu'na hizmet eden hamiyetmedana mahsus madalyadır." yazısı bulunmaktadır.
Ön yüzünde defne dalından bir çelenk içinde II. Abdülhamid'in "el-Gazi" tuğrası, altta lokomotif resmi, arka yüzünde ise "Hamidiye-Hicaz Demiryolu'na hizmet eden hamiyetmedana mahsus madalyadır." yazısı bulunmaktadır.
Üzeri Osmanlıca yazılı 1.Dünya Savaşı dönemi mavzer. 1980 darbesi dönemi kurma kolu çıkartılmış, yerine alüminyum bir kurma kolu takılmıştır. Mekanizma üzeri imalatçı yazılı ve tuğralıdır. Kurma kolu Lee Enfield tüfeğine aittir. Parçaları yoktur.
II.ABDÜLHAMİD HAN DÖNEMİ ÜZERİ TUĞRALI VE OSMANLICA YAZILI ÇOK NADİR AYNALI MARTİNİ Mekanizmasında eksikleri olan haliyle kondisyonda Abdülhamid Han Dönemi İstanbul Tüfek Fabrikası'nda yapılmış üzeri Osmanlıca yazılı ve tuğralı aynalı martini tüfeği.
Orijinal sırmalı püskülü ile Osmanlı Dönemi aslan başlı paşa kılıcı formunda yapılmış minyatür kılıç. Kağıt veya zarf açmak için kullanıldığı bilinmektedir.
1.Dünya Savaşı Dönemi deriden mamul Osmanlı subay kemeri. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN üzerinde de benzeri bir kemer görünmektedir.
Üzerinde Osmanlıca "TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ" yazılı çok nadir subay çizmesi
Deriden mamul 1.Dünya Savaşı dönemi çok nadir Osmanlı subay tozluğu.
Namlusu kalem işçilikli ve usta damgalı 1850'lerden Osmanlı Dönemi dolma tüfek. Bakıma ihtiyacı vardır, haliyle kondisyondadır.
2. Abdülhamid Han Dönemi'nde yapılmış olan Osmanlı Yunan Savaşı'na katılmış bu uğurda Şehit ve Gazi olmuş kişilere verilmiş madalya. 2. Abdülhamid Han Dönemi'nde yapılmış ve Osmanlı'nın kesin zaferiyle sonuçlanmış tek savaş olması sebebiyle tarihimizde önemli bir yere sahiptir.
1.Dünya Savaşı dönemi çok nadir Osmanlı subay kılıcı askısı.
Kurtuluş Savaşı dönemi çok nadir propaganda kartı. Boyut: 9 x 14 cm
1.Dünya Savaşı dönemi Fransız Lejyoner madalyası. Toplam uzunluk: 10 cm , çap: 3 cm
Kurtuluş Savaşı dönemi büyük boy bayrak.
1.Dünya Savaşı dönemi arkaları Osmanlıca yazılı mavzer mermisi kovanı.
1.Dünya Savaşı dönemi son derece nadir Osmanlı talim kovanları. Eğitim esnasında gerçek mermilerle karıştırılmaması için olukludur. Şarjör ve atış eğitiminde kullanılmıştır. Oluşan kazaları önlemek için bakmadan namluya sürülen ve atılan gerçek mermiler yerine eğitimde kullanılmıştır. Asker eline aldığında hisseder şarjöre veya tüfeğe yüklemeyi öğrenirdi. Çoğu kez içine odun parçaları sıkıştırılmıştır.
1.Dünya Savaşı dönemi haliyle kondisyonda İngiliz siper lambası
Çanakkale'den İstanbul'a yazılmış 1.dünya savaşı dönemi telgraf. Arkasında dönemine ait Osmanlı pulları bulunan Çanakkale-Bayramiç'ten İstanbul'a yazılmış telgrafname.
Osmanlı Dönemi subay kılıcı kını parçası.
Osmanlı Dönemi kullanılmış boş top mermisi kovanları. 2 adet kovanda ahşap replika başlık mevcuttur.
Osmanlı Dönemi kullanılmış asker karavana kazanı.
Osmanlı Dönemi kullanılmış asker karavana kazanı aktarma kepçesi.
Osmanlı Dönemi Subayların kullandığı silah vb envanterlerin yağının tamamlanması için kullanılan kemer bölgesine takılan kap.
Osmanlı Dönemi Subayların kullandığı silah vb envanterlerin yağının tamamlanması için kullanılan kemer bölgesine takılan kap.
Osmanlı Dönemi Subaylarından Topçu sınıfının kullandığı kılıç ve demir kını. Osmanlıca "Allah Bizimledir" yazılı çok nadir topçu kılıcı.
1870 Yılı, Karadağlı, Boynuz Kabzalı Toplu Tabanca.
Osmanlı Dönemi Askeri yardım kumbarası.
Süvari Tabur Katibi replika kostümü
Topçu Miralayı Gündelik Üniforması replika kostümü.
Mızraklı süvari alayı teğmeni büyük üniforması replika kostümü.
İstihkam mülazımısanisi gündelik üniforması replika kostümü.
Osmanlı Dönemi Cami , Hamam , Kervansaray ve Hanlarda mum ile yapılan aydınlatmanın altlığına kullanılan Havan Tipi Şamdan. 2 adet
Osmanlı Dönemi Hamam , Kervansaray ve Hanlarda köz üzerinde kahvenin pişirildiği bakır mangal.
Osmanlı Dönemi Bakır geniş yayvan kap.
Cumhuriyet dönemi ( yakın dönem ) Bakır alem.
Cumhuriyet dönemi ( yakın dönem ) Bakır alem.
Trabzon'da inşa olunan Cebehane ve Karakolhane'nin birlikte fotoğrafı, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/22,
Trabzon İç Kale Hisar-ı Asar-ı Atika Resmi, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/18
Trabzon'da İç Kale Kral David Kızı Köşküdür, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, Paspartu Ölç.30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/7
Trabzon Hapishane Resmi, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/21
4. Orduyu Hümayuna ait binalar: Sâye-i ma'muriyet vâye-i Hazreti Hilâfetpenahilerinde Trabzon İskelesi rıhtımında müceddeden inşâ olunan Sevkiyat-ı Askeri Anbarı, Anonim, t.y., Fotoğraf, Env. No.: NEKYA91121/23
Saye-i maarifvaye-i hazret-i padişahide Akçaabad kazası merkezinde Mekteb-i Rüşdi ve İbtidaiye mahsus olarak inşa edilmiş olan bina-yı cesimin resmidir, Anonim, t.y., Fotoğraf, Env. No.: 90852/10
Mekteb-i Rüşdî-i Mülkî resmidir, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/11
Trabzon'da Mekteb-i İdâdî-i Mülkî resmidir, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, Paspartu Ölç.30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/3
Trabzon'da Mekteb-i İdâdî-i Mülkî resmidir, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, Paspartu Ölç.30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/4,
Trabzon Debbağhane Köprüsü, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/13
Trabzon Zağnos Köprüsü Resmi, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/8
Trabzon’da Memleketin Su Taksimi Resmi, K. E. Kauoύληs, 1889, Fotoğraf, 30x37 cm, Env. No.: NEKYA90441/19
Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi-İstanbul : yirmi yedinci sene-i devriye-i cülus-ı mekarim-i me'nus-ı hazret-i hilafetpenahiye müsadif geçen üç yüz sekiz senesi Ağustosunun on dokuzuncu günü Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi'nin inşası hitam bulan cesim ameliyat-ı cerrahiye pavyonunun resm-i küşadı inşasında bilcümle etibba ve memurin hazır bulundukları halde alınan resimdir, Anonim, 1903, Fotoğraf, Env. No.: NEKYA90609/10
Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi-İstanbul : yirmi yedinci sene-i devriye-i cülus-ı mekarim-i me'nus-ı hazret-i hilafetpenahiye müsadif geçen bin üç yüz on sekiz senesi Ağustos'un on dokuzuncu günü Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi'nde hitanları icra kılınan etfalin velileriyle birlikte alınan resmidir, Anonim, 1903, Fotoğraf, Env. No.: NEKYA90609/26
[25. Sene-i Devriye-i Cülûs-ı Hümâyun Törenleri]: [Öğretmenleri ile kız ve erkek çocukları bir arada], Ali Sami, 1905, Fotoğraf, Env. No: NEKYA779-73/19
Ertuğrul, Söğütlü ve Hamidiye Gemileri: Söğütlü Vapuru denize indirilmek için hazır vaziyette, Anonim, 1903, Fotoğraf, Env. No.: NEKYA91024/1
Hamidiye Süvari Alayları: [Balkanlarda askeri bir bölge], Anonim, 1897, Fotoğraf, Env. No: NEKYA779-64/22
Darülaceze Binayı Alisinin Kapısı: Darülaceze'ye ait resimler, Ali Sami, t.y., Fotoğraf, Env. No: NEKYA90532/1
A'yan ve mebusan azalar: Ali Efendi, Anonim, 1876, Fotoğraf, 13x10 cm, Env. No.: NEKYA91278/57
A'yan ve mebusan azalar: Yorgaki Efendi, Anonim, 1876, Fotoğraf, 13x10 cm, Env. No.: NEKYA91278/122
Yaveran-ı ekrem ve diğer hünkar yaverleri: Yaveran-ı Hazret-i Şehriyari-i azamilerinden Trabzon Fırka-i Hümayunları kumandanı Ferik Hamdi Paşa kulları, Abdullah Fréres, t.y., Fotoğraf, Env. No.: NEKYA91055/38
Osmanlı Dönemin de kullanılan büyük boy bakır ibrik.( Replika )
Osmanlı Dönemin de hamam malzemelerin ( sabun , kese , havlu vb ) konulup taşındığı çanta benzeri bakır kapaklı kap.
Osmanlı Dönemin de hamam tıraşlık alanları ve berber dükkanlarında sıcak su konulan istenildiğinde altındaki çubuk veya yanındaki musluktan su alınarak tıraş olmak için kullanılan bakır kap.
Osmanlı Dönemin de hamam tıraşlık alanları ve berber dükkanlarında tıraş sırasında altta lavabo görevi gören bakır kap.
Osmanlı Dönemin de hamam genelde abdest almak için kullanılan bir alt tepside bulunan bakır ibrik.
Osmanlı Dönemin den günümüze kadar gelmiş tıraş olmak için kullanılan alet.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemde de kullanılan tıraş köpüğü , tıraş fırçası , jilet ve usturanın konduğu Osmanlı döneminde evlerde de kullanılan bakır kap.
1.Dünya Savaşı dönemi Hilal-i Ahmer tabak. Boyut: 21 x 12 x 3,5 cm
Temsili ahşap tıraşlık aynası.( Replika )
Osmanlı Dönemin de tuvaletlerde kullanılan bakır ibrik.
Osmanlı hamamlarında kullanılan örtü. Günümüzde halen hamamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Osmanlı hamamlarında kullanılan ahşap terlik. Günümüzde halen gelenekselliği korumayı amaçlamış hamamlarda kullanılmaktadır. Dönemin ahşap terliğidir.
Osmanlı Dönemi horozları eksik haliyle kondisyonda çifte dolma tüfek.
1.Dünya Savaşı dönemi orijinal sapı ile nadir Osmanlı siper küreği.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde külhan ocağı kısmında su deposundaki suyun ısıtılması için külhan içerisinde su deposu zemine konumlanmış bakır kazandır.
Osmanlı Dönemin de eşyaların saklanması ve taşınması için kullanılan ahşaptan üstünde Osmanlı devlet arması bulunan ahşap sandık.
Eşyaların saklanması ve taşınması için kullanılan ahşaptan üstünde Osmanlı devlet arması bulunan ahşap sandık.
Eşyaların saklanması ve taşınması için kullanılan ahşaptan üstünde Osmanlı devlet arması bulunan ahşap sandık.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Ateş közünün alevlendirilmesi için kullanılan ufak bir borudan hava ile alevin artırılmasını sağlayan araç.
Osmanlı dönemi Mehteran Bölüğünün davula vurmak için kullandığı el aleti.
Genellikle demircilerin közü harlaması için kullanılan kollarının iki yana çekilmesi sonucu ön kısmındaki hava bacalarından yoğun hava üfleyen el aletidir.
Osmanlı dönemi savaşçılarının kullandığı balta.
Osmanlı dönemi Mehteran Bölüğünün davula vurmak için kullandığı el aleti.
Üzengi, eyerin iki yanına asılı ayağa destek sağlayan binicilik malzemesi. Üzengi sayesinde binici atı çok daha kolayca idare edebilir, daha hızlı sürebilir, kılıç, ok-yay, mızrak gibi silahları çok daha başarılı bir şekilde kullanabilir. Medeniyetin gelişip yayılmasında tekerlek veya baskı makinesi kadar önemli bir rol oynadığını düşünenler vardır.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde denizci askerlerin kullandığı içerisinde mum veya gaz yağı ile aydınlatma sağlanan dönemin el lambası.
Hamamların külhan kısmının 3d kesit çizimi anlatımı yapıldığı pano.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan abdest alma ibriği , Su , ayran vb içeceklerin aktarıldığı testi tip güğüm ve büyük maşrapa. 2 Adet işlemeli ibrik. 1 Adet Testi tip güğüm. 1 Adet büyük boy maşrapa.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan abdest alma ibriği , Kahve pişirilmesi için kullanılan küçük boy mangal. 2 Adet işlemeli ibrik. 1 Adet Küçük boy mangal.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan tütsü ve buhur yakarak alana koku verilmesini sağlayan bakır kap.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap. 3 Adet Eski dönem Hamam tası.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap. 7 Adet Hamam tası.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan kurnadan veya çeşmeden su alma ve su dökmeye yarayan kap. 7 Adet Hamam tası.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan su , ayran vb içeceklerin servis edildiği kap
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan çamaşırların sıcak su kaynatılarak yıkandığı ve suyun aktarıldığı kazan.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan çamaşırların yıkandığı kazan.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan su ,ayran ve içeceklerin içildiği kap. 24 Adet.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan mekanların aydınlatılması için kullanılan , gaz yağı ile yakılarak ışık veren lamba. Kandillik ismiyle de halk arasında bilinmektedir. 8 Adet.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan mekanların aydınlatılması için kullanılan , gaz yağı ile yakılarak ışık veren lamba. Kandillik ismiyle de halk arasında bilinmektedir. 3 Adet.
Osmanlı Dönemin de ve yakın dönemlerde kullanılan mekanların aydınlatılması için kullanılan , gaz yağı ile yakılarak ışık veren lamba. Kandillik ismiyle de halk arasında bilinmektedir. 1 Adet.
Osmanlı hamam ve banyolarda temizlik öncesi dezenfekte amaçlı yıkanılırken kullanılan obje. 30 Adet.
Osmanlı döneminde pişirilmiş kahvenin fincanlara aktarımının yapıldığı günümüz modern cezvesi yerine kullanılan bakır kap. Kahvedanlık ismiyle de anılmaktadır.
Osmanlı döneminde niş ve gömme dolap raflarında mum ile aydınlatma sağlayan küçük el mumluğu.